Здравейте,
Сезонен обект получава фактура от Букинг за комисионна от реализирани нощувки. Фирмата, стопанисваща обекта не е регистрирана по ЗДДС. Следва ли да подаде заявление за регистрация по чл.97а от ЗДДС?
Благодаря Ви, предварително :)
Здравейте, "сдобих се" с фирма, на която трябва да се направи годишно приключване. Проблема е, че тази фирма е обявена в несъстоятелност още през м. 07/2014 г. Регистрирана е по ЗДДС. Не са подавани документи за дерегистрация по ЗДДС. Собствениците са чужди граждани, а назначеното за управител лице е местно лице. Какво трябва да се предприеме от тук нататък, освен дерегистрацията по ЗДДС?
Здравейте,
Имам следния въпрос : Фирма има лизингов договор за МПС. През 2014 г. се прави Споразумение между Лизингодател, Лизингополучател (фирмата)  и трета страна (физ.лице), за прехвърляне на задълженията по лиз. договор от фирмата на физ. лице. След отписването на МПС-то има остатъчна стойност по лиз. договор и застраховки, които съм отнесла в с-ка Други разходи. Трябва ли с тези разходи да се преобразува и ако да, като какви да ги посоча - р-ди, несвързани с дейността или ..?
Благодаря ви, предварително!
Здравейте на всички!
Имам следния казус:
Физ.лице, работещо на трудов договор целогодишно, през летния сезон отдава част от къщата си на чуждестранни туристи. Лицето не е ЕТ, не е свободна професия. Подава си патентна декларация, защото къщата е категоризирана като място за настаняване, плаща си патент и туристическа такса. От НАП обаче, искат това лице да се регистрира като самоосигуряващо се, да си внася осигуровки за периода, през който дава къщата и да си извади БУЛСТАТ.
Моля ви, кажете според вас това правилно ли е и ако да, къде да прочета, защото досега не намерих в нито един закон основание за такова нещо.
Благодаря ви предварително!